images1.jpgRakennuksilla, rakennusteline viittaa väliaikaiseen rakenteeseen, joita käytetään avustamaan ihmisiä tai materiaaleja, kun työskennellään rakennustyömailla. Koska työskenneltäessä rakennustyömailla, varsinkin korkeat rakenteet ovat vaarallisia, niin rakennustelineen turvallisuus on välttämättömyys. Rakennustelineen käytön ympärillä olevat riskitekijät huomioon ottaen, sen turvallisuus on edellytys työmaan työntekijöille.

Erityyppiset rakennustelineet ovat käytettävissä riippuen käyttötarkoituksesta ja rakentamisen laadusta, sekä käytettävistä materiaaleista. Voitte lukea erityyppisistä rakennustelineistä seuraavassa kappaleessa.

Katsaus eri rakennustelinetyyppeihin.

Tuettu rakennusteline, joka on eniten käytetty ja maanpinnasta ylöspäin rakennettu on todettu edullisimmaksi ja sopivaksi rakennustelineen turvallisuus huomioonottaen. Alumiininen rakennusteline pyörillä on samanlainen maanpinnasta ylöspäin rakennettu rakennusteline, mutta eroaa pyörien osalta muista rakennustelinetyypeistä.

Rakennusteline, joka rakennetaan jatkeena muulle rakennustelineelle on tyypillisesti käytetty katoilla ja tapahtumissa, joissa ruuvijalkojen päälle ei ole mahdollista suoraan rakentaa rakennustelinettä, mutta on tarpeen päästä työskentelemään korkealla. Tällainen rakennusteline on suosittua käyttötarkoitukseltaan ikkunanpesijöillä korkeissa rakennuksissa. Tätä rakennustelinettä käytetään myös kun korjauksia tarvitaan korkeissa paikoissa.

Alumiininen rakennusteline pyörillä on puolikiinteä rakenne ja vaatii kasaamista ja purkamista siirrettäessä toiselle työmaalle. Rakennustelineen kasaamisessa käytetään apuna erilaisia nostimia, jotta kasaaminen onnistuisi; myös rakennustelinevinssit ovat kasattaessa käytössä.

Huolimatta siitä mitä rakennustelineen tyyppiä käytetään, rakennustelineen turvallisuus tulisi tulla ensimmäisenä. Tämän vuoksi rakennustelineen turvallisuusohjeet ovat tärkeässä asemassa varmistaessa turvallisuuden maksimoinnin rakennustelineellä.